Valhalla  
вернуться   Valhalla > Дневники > >>S<<
Регистрация

[we know who we are and what we wanna say and we don't care who's listening. we don't rebel to sell. it just suits us well. we're the bright young things]
Рейтинг: 1,00. Голосов: 2.

Ужастики

Запись от >>S<< размещена 19.10.2012 в 18:03

Startsidan / Nyheter 2012-10-19
Djurparkens vd blev miljonär på misären

Djurparkens anställda vittnar om slavliknande arbetsklimat: Tvingades äta av apornas mat Uppgifterna om hur djur plågas till döds på Ölands djurpark slog ner som en bomb.
Nu kan Aftonbladet avslöja att parkens anställda tvingas arbeta under slavliknande förhållanden, äta döda parkdjur och mat som egentligen är avsedd för aporna.
Samtidigt har vd:n B­arbro Hägg plockat ut drygt 25 miljoner kronor i lön och aktieutdelningar de senaste fem åren.

Tidigare anställda har i veckan larmat om stora brister i djurhållningen på Ölands djurpark. Trånga utrymmen, djur som inte får tillräckligt med mat och ­avlivningsmetoder ingen får tala högt om.

Djurskötare har berättat hur djur som är sjuka eller anses överflödiga avlivas med klubba eller kniv för att spara på veterinärkostnaderna. Samtidigt som parken gör allt för att mörka fusket.
– I bland sprutade vi in ­lite avlivningsmedel i djuren ­efteråt. Om det skulle bli en inspektion skulle ingen märka att de avlivats på ett felaktigt sätt, säger djur­skötaren Anna.
Samtidigt är Ölands djurpark är en av landets mest lönsamma nöjesparker och en riktig kassa­ko för parkens vd, Barbro Hägg.
”Skulle bara veta”

Förra året gjorde koncernen en vinst på drygt tolv miljoner kronor, och Barbro Hägg har själv plockat ut runt 25 miljoner kronor i lön och aktieutdelningar de senaste fem åren.
Den framgångsrika vd:n är även ägare till tio person- och veteranbilar, tre fastigheter på Öland, och bor själv i en 312 kvadratmeter stor sekelskiftesvilla i ­fashionabla Höllviken i Skåne. Hägg har även ansökt om bygglov för att bygga ett nytt hus, precis vid havet, till sin son.
– Ölands djurpark är en framgångssaga. Men bara för ett fåtal personer, säger Mats som tidigare arbetat på parken.
Ute i verksamheten är verkligheten en annan, ­enligt Aftonbladets källor. Framför allt för de gästarbetare från Bulgarien och ­Polen som parken anställer varje år.
– Man pratar om att djuren behandlas illa, men folk skulle bara veta hur de ­anställda har det. Gästarbetarna arbetar under slav­liknande former, tolv timmar om dagen, alla dagar i veckan utan rätt till sjukfrånvaro eller ledighet. Den som klagar får sätta sig på vändande buss hem, säger Mats.
Timlön på 20 kronor

Enligt Aftonbladets källor har gästarbetarna oftast samma lön som sina svenska kollegor.
Men när arbetsgivaren dragit av för mat och boende återstår mindre än hälften, cirka 7 000 kronor. Timpenningen landar därmed på runt 20 kronor efter skatt och matavdrag.
– De bor i små rum, kanske tio kvadratmeter stora, i anslutning till parken, ­berättar Niclas som tidigare jobbade som djurskötare på parken och blev nära vän med flera av sina bulgariska kollegor.
Han berättar också att maten, som ingår i kontraktet, är enkel och tillagas av billiga råvaror. Men det har också hänt att djur som slaktats på parken skickats till gästarbetarnas kök, exempelvis en get eller höna.
– Ofta fick de också ta av apornas mat. Gammalt bröd och gammal frukt som skänkts till djurparken från lokala handlare på Öland och i Kalmar, säger Anna.
Pågående process

Niclas berättar att han en gång slaktade en gris på ­parken för att kunna ge ­arbetarna kött.
– De var så hungriga och hade inte ätit någon ­näringsrik mat på flera veckor, säger han.
När Aftonbladet träffade på fyra gästarbetare utanför parken ville ingen av dem kommentera uppgift­erna.
– Jag kan förstå dem. De är livrädda att förlora jobbet­, säger Mats.
Just nu pågår dock en process i Kalmar tingsrätt där djurskötaren Marcin Wilk från Polen hävdar att han och hans far blivit ­etniskt diskriminerade under sitt arbete på parken.
– Jag känner mig förpliktad att stoppa Ölands djurpark och jag vill ändra på förhållandena där, har han sagt till P4 Kalmar.
Har mordhotats

I förrgår polisanmälde polisen i Kalmar Ölands djurpark för djurplågeri. Samtidigt har flera av djurparkens anställda mord­hotats.
– Mordhoten har accentuerats under torsdagen, mer än så vill jag inte kommentera. Men vi ser mycket allvarligt på det, säger kommunikationschefen Hans Urhus.
Aftonbladet har utan framgång sökt Barbro Hägg, som gjort sig oanträffbar, i flera dagar. Andra företrädare för parkföretaget har avböjt att kommentera.
Размещено в актуальности
Просмотров 913 Комментарии 0
Всего комментариев 0

Комментарии

 

Реклама
реклама
Buy text link .

Часовой пояс в формате GMT +3. Сейчас: 16:26


При перепечатке материалов активная ссылка на ulver.com обязательна.
vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.